6 Maddede Ofis Temizliği
Temizlik denilince aklımıza genellikle ev temizliği gelse de ofislerimiz de işin büyük bir bölümüdür. Haftalık düzenli temizlikten, derinlemesine dip ve köşe temizliğine, toz alma ve halıları yıkamaya göndermeye kadar farklı aşamalardan oluşur. Temizliğin boyutu ihtiyaçlarımıza ve çoğu zaman enerji durumuna göre değişir. Ancak unutulmaması gereken bir konu da evimiz kadar vakit geçirdiğimiz ofislerimizin temizliğidir.
Özel sektör işletmelerinde çalışan kişiler veya beyaz yakalı çalışanlar, beklenmedik toplantılar ve fazla mesailer hesaba katılmasa da haftanın 5 günü ofiste en az 5 saat geçirilir. Bu da bize ofisin evler kadar özenle temizlenmesi gerektiğini gösterir.
Büyük mekanlarda, en görkemli ofis ya da küçük şirin bir apartman dairesinde paylaşımlı bir ofis olsun, iş yerlerinin temizliği büyük önem taşır. İş yerinin düzeni ne olursa olsun, derli toplu ve temiz olması gerekir. Çünkü böyle bir durum hem iş verimini hem de çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlığını etkiler. Araştırmalar, sağlıksız ve dağınık bir ortamın konsantre olma yeteneğini olumsuz etkilediğini ve orada kalan insanların stresini artırdığını göstermektedir. Yapılması gereken başlıca işler:
- Havalandırma
- Cam Temizliği
- Perde Temizliği
- Süpürme işlemleri
- Toz Almak
- Duvar Lekelerinin Temizliği
- Dolap ve Çekmece Temizliği
- Lavaboların Temizliği
- Mutfak Temizliği
- Ofisin Düzenlenmesi
Doğru Bir Ofis Temizliği İçin 6 Temel Adım
6 Maddede ofis temizliği adım adım çalışma ortamlarının en iyi temizleme aşamalarını anlatır.
1. Adım: Küllükler ve Çöp Kovaları
Kül tablalarını boşaltırken, etrafa kül sıçramaması için çöp haznesinin en alt kısmına doğru boşaltılmalıdır. Çöp torbası ve kovası boşaltılırken, çöp torbalarında nem ve yırtık olup olmadığı kontrol edilmeli, kötü kokuyorsa hemen değiştirmelidir. Çöp kovaları temizliği sağlık ve hijyen açısından en önemli alanları teşkil eder. Belli aralıklarla, periyodik olarak çöp kovası ve kül tablalarının çamaşır kimyasalları ve dezenfektanlarla yıkanarak temizlenmesi gerekir.
Çöp kovalarında mikrop gibi kişi sağlığını tehdit edecek oluşumlar kolaylıkla üreyebilir. Bunun önlenmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi ofis çalışanlarının sağlığı açıcından son derece önemlidir. Düzenli temizlik yapılmadığında ofis ortamında kötü koku oluşur. Çöp kovası ve küllüklerin temizliği ofislerde ilk adımda yer alır.
2. Adım: 20 cm ile 2 metre Arasındaki Düz Alanlar
Ofisler, çalışma ortamları yatay ve dikey olarak geniş düz alanlardan oluşur. Süpürgeliklerden, duvarlara, bütün alanlara ve tablolardan panolara kadar düz alanlar çoğunluktadır. Bütün düz alanlarının tozlarının alınması ve iyice temizlenmesi gerekir. Toz alma işlemleri elle veya elektrikli süpürge yardımıyla kolaylıkla yapılır. Elle yapılan toz alma işlemleri sağlıklı temizlik yapmak konusunda yeterli olmayabilir. Gerekli hijyen ve temizlik işlemleri makineler yardımıyla yapılır.
Zemin ve alan temizliğinin sağlıklı olabilmesi için mutlaka elektrikli süpürge ile yapılması gerekir. Genel ofis temizliği yapılırken tozların emilerek etrafa dağılmadan toplanması en sağlıklı yöntemdir. Bu işlemi en pratik olarak elektrikli süpürgeler gerçekleştirir. Ofis ortamları yoğun insan trafiğinin olduğu alanlardır. Ayakkabı ile dolaşılan alanların temizliğine, çalışan kişilerin sağlığı nedeniyle daha fazla dikkat edilmesi gerekir.
3. Adım: Masa Üstündeki Cihazlar
Ofis ortamlarında masaların üzerinde, çalışanların yoğun kullandığı cihazların temizliği, kişi sağlığı için önemlidir. Yüze değen ve elle temas edilen tüm cihazlar, kişi sağlığını tehdit eden unsurlardır. Bu cihazların birçoğunun temizlenmesi ayrı özellikler ister. Bilgisayar ekranının kuru bezle temizlenmesi, telefon ve kulaklık gibi cihazların, dezenfektanlar ve aparatları ile derin temizlik yapılması gerekir.
4. Adım: Çalışma Masası
Masa üstü temizliği yapılırken mutlaka sağ taraftan sol taraf doğru temizlik işlerinin yapılması kolaylık sağlar. Temizliğe başlanmadan önce dağınıklığın toplanması gerekir. Masa üstü temizliği dezenfektan özelliği taşıyan temizlik maddeleri kullanılarak yapılmalıdır. Kişilerin ellerinin sürekli temas ettiği bölgelerin hijyenine, titizlikle özen gösterilmelidir. Masaüstleri önce ıslak sonra kuru olarak temizlenmeli ve iz kalmadan kurulama işlemlerinin hızlı olarak yapılması gerekir.
5. Adım: Zemin temizliği
Zemin temizlikleri halı, parke, melamin ve seramik alanların vakumla derinlikli olarak temizliğinin yapılması gerekir. Zeminlerin önce kuru, sonra ıslak dezenfekte amaçlı ve son olarak kuru olarak paspas yapılması gerekir. Zemin temizlikleri yapılırken tuvalet ve banyo temizliği yapılarak bütün alanların tamamlanması gerekir. Zemin temizliği her alanda aynı anda yapılıp tamamlanması gereken bir genel temizlik işlemidir.
6. Adım: Kontrol
Tüm işlemlerden sonra eksik yapılan ve unutulan bir nokta var mı diye mutlaka kontrol edilmesi gerekir. En önemli aşama olan kontrol, temizliğin doğru ve eksiksiz yapılıp yapılmadığını belirler. Temizlik işlemleri bitikten sonra açık lamba, pencere, temizlik ürünü bulunmadığından ve temizliğin bitirilmiş olduğundan emin olunur. Yapılan incelemeler, çalışanların temiz ortamlarda daha düzenli çalışırken, kirli ve sağlıksız ortamlarda çalışanların daha dikkatsiz çalıştığını göstermiştir.
Mutfak alanı ve yemekhane gibi bölümlerin olduğu ofislerde mutfak temizliği günlük olarak yapılır. Yemek sonrası veya mesai sonlarında günlük yemek, içecek malzemeleri ile birlikte genel temizlik işlemleri tamamlanır. Mutfak alanlarının dezenfekte edilmesine ve hijyenine daha çok önem gösterilmesi çalışan sağlığı için çok önemlidir.
Kirlenme, yıllık yenileme maliyetlerinin artmasına, iş kalitesinin düşmesine ve müşteri kaybına yol açabilir. Kirli ortamlar personel isteksizliği, personel yenileme ve eğitim maliyetleri gibi maliyetler oluşturabilir. Bu sebeplerden dolayı ofis temizliğine özen göstermenin çalışanlara, müşterilere ve yöneticilere olumlu sonuçlar getirdiğini ve aynı zamanda daha kaliteli bir ortam sağlandığını bilen firmaların bir adım önde olduğu söylenebilir.
Ofis ortamlarının temizliği için kullanılan tüm malzemeler geniş ürün seçenekleriyle Bizsizeyeteriz tarafından kullanıcılarına sunulmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hijyen nedir?
Canlı sağlığına zararlı olan ortamların temizlenmesi için alınan önlemlerin tümüne hijyen denir.
Ofis temizliğinin önemi nedir?
Yoğun insan trafiğinin olduğu alanların çalışan sağlığını tehdit etmemesi amacıyla periyodik olarak temizlenmesi gerekir.
Ofis temizliği nasıl yapılmalıdır?
Ofis temizliğinin yapılması için genel temizlik kurallarına uyularak profesyonel olarak temizliğin yapılması gerekir.
Yorumunuzu bırakın