Ambalaj ve Paketleme Ürünleri Nedir?
Ambalaj ve Paketleme ile ilgili bilmek istediğiniz birçok detayı yazımızda bulabilirsiniz. Ambalajlar, içinde yer alan ürünü koruyan, en sağlıklı ve en güvenilir şartlarda alıcıya ulaştırılmasını sağlayan; depolama, taşıma ve muhafaza etmeyi kolaylaştırmayı sağlayan bir koruma yöntemidir.
Peki ambalajların görevleri arasında neler var ?
- Muhafaza etmek/Korumak
- Depolamayı kolaylaştırır hale getirmek
- Taşıma kolaylığı sağlayabilmek
- Ekonomik olması
- Geri dönüştürülebilir olması
- Bilgi vermeyi sağlaması
ambalajın başlıca işlevleri arasında yer alır.
Ambalajların esas amacı içinde yer alan ürünü ilk günkü formunda ve tazeliğinde alıcıya ulaştırabilmektir. Market zincirlerinin çoğalması, hızlı tüketimin artışıyla yaşamımızda önemli bir yer almaya başlamıştır. Bugünün koşullarında yaşamımızın her anında karşımıza çıkmakta olan ambalajlar ve paketleme, sağlık ve kimyevi ürünlerinden , gıda ambalajlarına kadar pek çok alanda hayatımızı kolaylaştırmaktadır.
Bilhassa gıda ambalajlarında üretilmiş olduğu andan tüketiciye ulaşıncaya kadar satış ve dağıtım aşamasında ürünün beklerken tat kaybının yaşanmaması ve bozulmaması en önemli hususlardandır. Dağıtım sırasında yaşanabilecek kayıplar göz önünde bulundurularak üretilen ambalajlar, delinme ve yırtılma ihtimaline karşı dayanıklı olup gıdaların zarar görmesini engeller. Ambalajlar karşıladığı koruma yöntemleri ile ürünleri tazeliği bozulmadan tüketiciye ulaştırır. Kolay açılıp kapanabilir ambalaj tarzlarıyla da bu özelliği desteklenen ambalajların üretimi tüketicilerde olumlu izlenimler yaratır. Tüketilebilir ve taze bir halde kalmasını sağlayarak, raf ömrü uzun bir ürün sunar. Ayrıca nem ile temas, mikrobik bozulma, tat kaybı gibi etkenlerden korur.
Oldukça büyük partiler şeklinde sevkiyata hazırlanılmış ambalajlar, sağladıkları pratik olanaklar ile ekonomik tasarruf da sağlar. Ürünü korumayı sağlarken diğer yandan taşıma masraflarını da en az seviyeye düşürür.
Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?
Ambalajlar genel olarak taşıyacakları ürünün türüne göre belirlenir, bu nedenle ambalaj malzemelerinin nelerden yapılacağı da ona göre seçilir. Kâğıt, cam, ahşap, plastik ve metal hammaddelerinden türlü ambalajlar üretilir. Ambalaj tipleri yapıldığı malzemeye göre çeşitlenir. Saydığımız hammaddelerden pek çok ambalaj çeşidi yapılabilir; mesela plastik hammaddeden variller, bidonlar, naylon poşetler yapılırken, kâğıt hammaddeden kutu, koli, kâğıt torbalar yapılır. Ahşap hammaddeden sandık, palet, kasa yapılmaktadır. Cam hammaddeden şişeler, kavanozlar, metal hammaddeden ise çelik variller ve benzeri ambalaj çeşitleri yapılmaktadır.
Ambalaj ve paketleme ürünleri arasında en çok kullanılan ürünler karton bardaklar, plastik bardaklar, köpük bardaklardır. Ofislerde, okullarda, organizasyonlarda kalabalık ortamlarda hijyenik ve pratik olması açısından tek kullanımlık bardaklara ihtiyaç duyarız. Kurumsal yapıya uygun olması adına baskılı karton bardaklar çok fazla tercih edilir. Kullan at ürünler arasında karıştırıcılar, plastik çatal ve bıçaklar, kürdanlar, kağıt tabaklar, yer almaktadır.
Özellikle restoranlarda ambalaj paketleme ürünleri çok fazla tercih edilir. Paket servisi olan tüm işletmelerin künefe tabağı, tatlı kutusu, karton çorba kasesi, baklava kutusu, alüminyum kase, sızdırmaz kaplar, salata kapları, alüminyum kap ve kapaklar gibi birçok ambalaj ürünlerine ihtiyacı bulunur. Toptan ambalaj malzemeleri almak restoranlar, oteller için oldukça önemlidir.
Ambalajlar yalnızca koruma yöntemi olarak değil aynı anda tüketici ve alıcı arasındaki ilk iletişimi sağlayan bir faktördür. Raflarda yer alan ürünler incelendiği zaman bireylerin ilk dikkatini cezbeden detaylardan birisi olan ambalajlar gerek üzerinde yazan bilgilerle gerekse tasarımı ile marka ve tüketici arasında kurulan en sessiz iletişim aracıdır. Ürünün kullanımına uygun, yapısına uygun kalıp ve renklerle görseli desteklenmiş ambalajlar tüketiciler tarafından anında hammaddesiyle göze çarpar. Farklı tasarımlar kullanıcıyı kendine çekerek ürün içeriği hakkında ürünün küçük bir özetini sunar; bu sayede tanıtım ve reklam işlevi de üstlenmiş olur.
Ambalaj üretiminde ilk olarak yapılması gereken ürünü tanımaktır. Ürünü tanıyıp ürüne uygun ambalaj stratejisi oluşturmak, ürünün niteliklerini belirlemek, ambalaj üretiminin ilk aşamasıdır. Ürünün içeriğine ve niteliğine uygun bir ambalaj için en doğru paketi ve ambalaj malzemesini seçmek ürünün kullanılabilirliği ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Alıcı kitle göz önüne alınarak grafik tasarım ekibi tarafından desteklenen ambalajlar ürüne en uygun ambalaj tasarımlarıyla ve bilgilendirici içeriklerle üretime sunulur.
Ambalaj Çeşitleri ve Ambalaj Sınıfları Nelerdir?
Ürünlerin en sağlıklı ve güvenilir şekilde alıcıya ulaşması için gerçekleştirilen işlemlerin en başında doğru ambalaj çeşitleri ve ambalajların sınıflandırılması yer alır ki ürünlerin ilk günkü şartlarda alıcılara ulaşabilmesi bu şartlara bağlıdır.
Satış Ambalajı /Birincil Ambalaj
Ürün ile doğrudan doğruya temas eden ve hedef tüketiciye satılmakta olan ambalaj türleridir. Ürünün kullanımı, değerleri ve kullanımı hakkında bilgi verir.
Grup Ambalajı /İkincil Ambalaj
Tüketiciye satılma amacıyla sınıflandırılan ambalaj türüdür. Birincil ambalajı koruyarak taşıma sırasında kolaylık sağlayabilmesi amacıyla üretilir. Shrink film bu ambalaj türlerindendir.
Nakliye Ambalajı /Üçüncül Ambalaj
Grup ve satış ambalajlarının nakliye esnasında zarar görmesini engellemek amacıyla üretilmiş ambalaj türüdür.
Bazı Ambalaj Sınıfları Şunlardır:
- Kâğıtlar
- Kartonlar
- Alüminyum folyo ve levhalar
- Selofan: BOPP, PET ve OPP filmler kullanılmaktadır.
- Polietilenler(PE)
- Polipropilenler(PP)
- Polivinil klorür(PVC)
- Polistiren (PS)
- Poliester (PET, PETP)
- Poliamid (PA)
- Fleksibl (plastik+kâğıt+metal)
- Ambalajlar – Baskı Etiketler
- Metal ve Plastik Ambalaj Kapaklar
- Ahşap Malzemeler alet ve sandıklar
- Cam ambalaj malzemeleri: şişe, tüpler ve cam kavanozlar
- Ambalaj yardımcı malzemeleri
- Dökme Ara Ürün Esnek Taşıma Kapları: big bag ler PP örgülü
- Dökme Ara Ürün Sert Taşıma Kapları şeklindedir.
Bu sınıflandırma temel olarak kullanılan malzemelerin çeşidini, kullanım yerini ve hammaddesini belirtmektedir. Ambalaj malzemelerinin seçimini kullanımdaki amaçlarını belirler. Taşıma süreci hesaplanarak en doğru ambalaj belirlenir. Kâğıt kaplarda ya da karton kutularda taşınacak sıvı bir maddenin taşınma süresi ile kâğıdın sızdırmazlık süresi dikkate alınmalı, kâğıdın ıslanabilme süresi ya da sıvının ıslatma kapasitesi test edildikten sonra ambalaj onayı verilmelidir. Bunun gibi güvenlik koşulları nedeniyle üretici firmalar kalitesi onaylanmış ambalaj firmalarının ambalajlarını temin ederek ürünlerini taşımayı tercih ederler.
Paketleme Nedir?
Paketleme; tüm malzemenin donanımının ve parçaların taşıma yöntemini, uygun şekilde depolanmasını ve araçların belirlenmesini, ambalajlanmasını, muhafazasını ve sevkiyat faaliyetlerini düzenler. Ürün paketlenme sırasında ürüne ait özellikler ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebep de farklı paketleme sınıflarının ve paketleme koruma şekillerinin oluşmasını zorunlu hale getirmektedir.
Pazarlama yönünden paketleme kavramına bakıldığında ürünün reklamında ve teşvik edilmesinde kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Paketleme ürünün şekli, ağırlığı, müşteriyi etkileyen bilgiler ve ürünün rengi hakkındaki bilgileri içerir.
Lojistik yönünden paketleme kavramına bakıldığındaysa iki hizmetle karşımıza çıkar. Bunlardan birincisi ürünün depolanması ve nakliyesi sırasında ürünün dış etkenlerden korunabilmesi ve diğeri ise ürünün taşınması ve depolanması sırasındaki kullanılması gereken malzeme ve işçi maliyetlerini düşürmesidir.
Ambalaj veya paketler iki değişik materyalden oluşabilmektedir.
Bunlar:
- Birincil ambalaj; ürünü doğrudan doğruya içinde bulunduran asıl, ilk, iç ambalajdır. İç ambalaj veya tüketici ambalajı da denilir. Dökme şeklinde satılan ürünler, ambalajsız olup genellikle çuval benzeri geniş ambalajlara konulur.
- İkincil ambalaj; birincil ambalajı koruyabilmeyi sağlayan ve ürün kullanıldıktan sonra atılan malzemedir. Nakliye ya da yükleme ambalajı ise; taşıma, depolama ve tanıtma için gereklidir. Perakende ambalajları içermekte olan kutu, koli, kasa ve kartondur.
Ambalaj Ve Paketleme Ürünlerinin Fiyatları
Ambalaj ve paketleme ürünlerinin fiyatları ürün çeşidine, fiyatına, markasına, ürünün materyaline göre değişiklik göstermektedir. Ambalaj ürünleri arasında karton ürünler, naylon ürünler, alüminyum ürün gibi birçok ürün çeşidi bulunmaktadır. Ürünün fiyatını belirleyen en önemli faktör yapısında kullanılan maddedir. Ambalaj ve paketleme ürünlerinin fiyatları kategorimizde en uygun fiyatlar ile sizlere sunulmaktadır. Özellikle toptan satın alımlarda uygun fiyatlardan yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.