Şenyayla Mavi Tehlikeli Atık Kutusu 10 L Mavi resmi
Göz at

Şenyayla Mavi Tehlikeli Atık Kutusu 10 L Mavi

146,06 TL + KDV 175,27 TL (KDV Dahil)
Şenyayla Evsel Atık Kutusu Gri 25 L resmi
Göz at

Şenyayla Evsel Atık Kutusu Gri 25 L

361,31 TL + KDV 433,57 TL (KDV Dahil)
Şenyayla Mavi Tehlikeli Atık Kutusu 25 L resmi
Göz at

Şenyayla Mavi Tehlikeli Atık Kutusu 25 L

402,31 TL + KDV 482,77 TL (KDV Dahil)
Tıbbi Atık Kutusu 1,3 L resmi
Göz at

Tıbbi Atık Kutusu 1,3 L

28,70 TL + KDV 34,44 TL (KDV Dahil)
Tıbbi Atık Kutusu 5 L resmi
Göz at

Tıbbi Atık Kutusu 5 L

43,05 TL + KDV 51,66 TL (KDV Dahil)
Tıbbi Atık Kutusu 10 L resmi
Göz at

Tıbbi Atık Kutusu 10 L

63,55 TL + KDV 76,26 TL (KDV Dahil)

Atık Kutuları Nelerdir?

Atık kutusu geri dönüşüm kutusu ile aynıdır. Geri dönüşüm kutuları sıfır atık projesi içerisinde atıkların ayrışarak toplanmasını sağlayan kutulardır. Bu kutuların birçok farklı modeli mevcuttur. Resmi olarak birçok alanda bu kutuların yerleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu kutuların her biri başka bir anlama gelir. Bu renk sınıflandırılması atıkların geri dönüşüm içi ayrışmasına faydalıdır.

Bu kutuları bireysel olarak bağlı olduğunuz belediyeden edinerek apartmanınıza yerleştirmek mümkündür. Bu talep için bir ücret gerekmez. Toplama işlemi yetkili firmalar tarafından haftanın belirli günlerinde gerçekleşir. Ancak erken dolma olursa iletişime geçilerek toplanması talep edilebilir. Verilen her geri dönüşümlü atık ülkemizden döviz çıkışını engeller. Bu da ülkemizin dışa olan bağımlılığını azaltmaktadır. Yine de en önemli katkı depolama sahalarındaki düzenin devamını uzatarak çevreye fayda sağlamaktır.


Atık Kutularındaki Renkler Ne Anlama Gelir?

Mavi Renk: Kâğıt atıkların toplandığı kutudur. Bu atıklara kağıt peçete, gazeteler, dergiler, çizim-yazım kağıtları ve ciltli kitaplar dahildir.

Yeşil Renk: Cam maddeli atıkların toplandığı kutudur. Bunlara bardaklar, meyve suyu şişeleri, soda şişeleri, konserve kavanozları örnek verilebilir.

Sarı Renk: Plastik atıkların atıldığı, toplandığı atık kutusu olarak belirlenir. Bu plastik atıklara; plastik torbalar, Plastik kaplar, plastik kutular, plastik kapaklar ve plastik şişeler dahildir.

Gri Renk: Bu renk kutularda metal maddeli atıklar toplanır. Bu tip atıklara; konserve ve içecek kutuları dahildir.

Kahverengi: Bu renkteki kutulara organik atıklar atılı. Bu tarz atıklara yapraklar, elma kabukları, Muz kabuğu ve sebze atıkları örnek verilebilir.

Koyu Gri Renk: Geri dönüşmeyen evsel atıkları kapsayan kutunun rengidir. Bu kutunun içerdiği atıklara; süprüntü tozlar, Islak mendiller, sakız, izmarit ve porselen tabaklar örnek verilebilir.

Açık Gri Renk: Bu renk kutuya yemek artıkları atılmalıdır. Bu kutuya atılacaklara her türlü yemek artığı dahildir.

Mor Renk: Mor renkli kutuya ekmek artıkları biriktirilmelidir. Her türlü unlu mamül ve ekmek bu kutunun atıklarına dahildir.

Kırmızı Renkli Atık Kutusu : Bu renge sahip kutulara atılacaklar atık pillerdir. Biten, akan, kullanmadığımız pilleri doğaya bırakmak ve zarar vermek yerine bu kutulara atarak hayat kurtarabilirsiniz. Çünkü pillerin toprakta çözünmesi çok uzun zaman almaktadır. Ayrıca içerdiği kimyasallar toprak kalitemize kötü etkide bulunmaktadır. Bu kötü etki yani zararın topraktaki mahsullerimizden ekolojideki canlılarımıza kadar etki kapsamı büyüktür. Bu yüzden atık, oksitlenmiş pilleri kırmızı kutuda biriktirerek gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak hepimizin görevidir.


Atık Kutularında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Geri dönüşüm atık kutularının amacı kolay sınıflandırma sağlamaktır. Yani düzen anlamına gelir bu durum. Bu yüzden renklerin anlamını bilerek, ya da kutunun üstünü okuyarak hangi atığı hangisine atacağımıza dikkat etmeliyiz. Çünkü buna dikkat edilmediğinde toplanma sonrası geri dönüşüm ayrışmasında zorluk oluşur. Kutuları amacına kullanmak herkes için en doğrusu olacaktır. Çevremize sağlayacağımız en büyük katkı bu düzeni bozmamak olduğu için bunlara ehemmiyet gösterilmelidir. Cam atıklar yeşil kutuya, ekmek artıkları mor kutuya, kağıt atıkları mavi kutuya, plastik atıklar sarı kutuya, metal içerikli atıklar gri kutuya, organik atıklar kahverengi kutuya, dönüşmeyen atıklar koyu gri kutuya atılarak düzen sağlanabilir.