Atıştırmalıklar
Atıştırmalıklar, az bir zaman içerisinde tüketilen, vücutta tokluk hissini çabuk oluşturan, sağlıklı ya da sağlıksız ürünlerin bir araya gelmesiyle elde edilen gıdalardır. Bu gıdalar enerji değeri yüksek besinlerdir. Günümüzde, geçmişin aksine bu besinler genel olarak paketli olarak karşımıza çıkmaktadır. Atıştırmalık gıdalar market ve bakkal gibi satış noktalarında farklı şekillerde bulunmaktadırlar. Önceden atıştırmalık olarak meyve kuruları ve kuruyemişler tercih edilmekteydi. Fakat zaman içerisinde bu atıştırma alışkanlıkları bazı değişimler gösterdi.
Dünyada en çok tüketilen atıştırmalıklara örnekler ise şu şekildedir;
• Tuzlu krakerler,
• Tatlılar (kurabiye, kek vs.),
• Meyveler,
• Şekerlemeler,
• Sütlü tatlılar,
Üretim sektörleri içerisinde en çok büyüyen sektörlerden birisi de atıştırmalık sektörüdür. Özellikle tuzlu atıştırmalıklar bunların arasında artışı en fazla göze çarpan gıdalardır. Tuzlu atıştırmalıklara ise yoğun yağ oranına sahip ve sağlıksız atıştırmalık olarak adlandırılabilecek patates cipsleri örnek verilebilir.
Atıştırmalıkların Tercih Sebepleri
Atıştırma ihtiyacı insanların şehir yaşantısında yoğun olmasından kaynaklı ortaya çıkmıştır. Böylece ihtiyaç duyulmasının asıl nedeni anlaşılmaktadır ki atıştırmalıkların kolay, hızlı ulaşılabilir, tek lokmalık ve zahmetsiz olmasıdır. Böylelikle insanlar bunlarla öğünlerini geçiştirip besin gereksinimleri karşılayabilmektedirler. Stresli yaşamın da atıştırmalık ihtiyacını arttırdığı ve stresli hallerde vücudun çabuk enerji depolayabileceği gıdalar istediği bilinmektedir. Bütün bunların sonucunda da birçok sağlıksız ürün insan hayatında yer almaya başlamıştır. Böylelikle birçok kişi bunlara alternatif aramaya koyulmuştur.
Sağlıklı Atıştırmalık Önerileri ve Faydaları
• Kuruyemişler: Birçok alternatife sahip kuruyemişlerden antep fıstığı günde 25 adet, badem 25 adet, ceviz içi 15 adet ve kaju da 10-15 adet kadar tüketilirse eskilerde olduğu gibi ara öğünlerde yer bulabilecek güzel bir atıştırmalık çeşitleridir.
• Meyve salatası: Sahip olduğu vitaminler sayesinde her zaman vazgeçilmez bir sağlıklı atıştırmalık olarak kabul edilir. Meyve salatası için birçok çeşit bulunmaktadır. C ve E vitamini açısından zengin elma salatanın içerisine eklendiğinde bağırsak sisteminin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Kolesterol düşürücü etkisi de bulunan elma vücut direncini de arttırmaktadır. Armut kalp kaslarının düzenli çalışmasına, kiraz diş çürümesini önlemeye, a vitamini içeren malta eriği görmeye ve büyümeye yarar. Ayrıca üzüm savunma mekanizmasını güçlendirmeye, ananas toksinleri atmaya ve cilt sağlığına fayda sağlamaktadır.
• Bitter çikolata: Son zamanların trendi haline gelen bitter çikolata iyi bir enerji kaynağıdır. Kilo vermeye yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda kalp dostudur. Ayrıca mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olur ve stresten uzaklaştırır.
• Salata: Salata da kullanılan birçok sebze içerdiği birçok vitamin ile gayet sağlıklı besinlerdir. Örneğin salata içerisinde sıkça rastlanan havuç; A, B, D ve E vitaminlerini bolca içermektedir. Kemiklerin güçlenmesini ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.
• Fırınlanmış kabak cipsleri: Kabak da diğerleri gibi kolayca ulaşılabilecek bir besindir. Yağda kızartmak yerine fırınlamak sağlıklı bir atıştırmalık olmasını sağlamaktadır. K ve C vitamini içeren kabak, kemik gelişimine yardımcıdır. Böbreklerin fonksiyonlarını düzenlemektedir.
Diğer faydalı atıştırmalık alternatifleri;
• Meyvelerden yapılmış buzlu dondurma
• Kuru meyveler
• Fırınlanmış patates
• Dondurulmuş üzüm
Yukarıda bahsi geçen ürünler yoğun yaşam içerisinde evde çok kolayca hazırlanıp gün içerisinde tüketilebilecek gıdalardır. Eğer iş ve okul gibi tempolu ortamlar için atıştırmalık ihtiyacı duyuluyorsa bunlardan yararlanılması mümkündür.