Bayrak ve flamalar günlük hayatımıza çeşitli organizasyonlarda karşımıza çıkan simgelerdir. Bayrak; kendine özgü bir tasarıma ve renge sahip ve çoğunlukla dörtgen ya da dikdörtgen şekli bulunan bir kumaş parçasıdır. Bu bez parçası bir sembol, sinyal cihazı veya dekorasyon için kullanılmaktadır. Aynı zamanda iletişimin zor olduğu ortamlarda temel sinyal ve tanımlama aracı olarak kullanılmaktadır. Özellikle semaforun kullanıldığı ortamlar bunu kanıtlamaktadır.
Flama ise farklı amaçlar için kullanılan simge, işaret ya da sembol taşıyan küçük bir bayrak çeşididir. Bu bayrak çeşidi özellikle kurum ya da kuruluşların düzenlediği açılışlarda, organizasyonlarda ve tanıtım stantlarında karşımıza çıkmaktadır.
Bayrak Çeşitleri
Bayraklar iç veya dış mekanda kullanımı, kumaş yapısı, büyüklüğü veya şekli gibi pek çok özellik göz önünde bulundurularak üretilmektedir. Bayrakların kullanım amacına ve kullanım alanına göre pek çok farklı çeşidi vardır. Bayrak çeşitleri şunlardır:
1) Gönder bayrağı: Gönder bayrakları, resmi kurumlarda gönder adı verilen bir direğin en üst noktasında dalgalandırılan dikdörtgen şeklindeki bayrak türüdür. Genellikle dış mekanda kullanıldığı için bu husus göz önünde bulundurularak üretilmektedir.
2) Ülke bayrağı: Ülkelerin sembollerini, renklerini, oradaki insanların inançlarını, düşüncelerini ve simgelerini yansıtan bayrak türüne ülke bayrağı denilmektedir. Ülke bayrakları resmi kurum ya da kuruluşlarda, özel sektörde, ülke sınırlarında kısacası ülkenin her noktasında görülmektedir.
3) Kırlangıç bayrak: Kırlangıç bayrak; iç mekanlarda, fuar alanlarında kullanılan ip ve sopa ile tutturulan bayrak çeşididir. Bu bayrak çeşidi kırlangıç kuyruğunu andırdığı için adını buradan almaktadır.
4) Makam flaması: Resmi veya kurumsal mekanlarda ofis içerisinde kullanılan, aynı zamanda törenlerde de tercih edilen bayrak türüne makam flaması denir. Öte yandan makam flaması; siyasi partileri, ülkeleri ve firmaları da temsil etmektedir.
5) Beach flag: İç ve dış mekanlarda reklam amacıyla kullanılan bayrak çeşidi beach flag olarak adlandırılmaktadır. Bu bayrak türünü bayrak, bayrağın bağlandığı direk ve direğin dengede durmasını sağlayan su bidonu oluşturmaktadır.
6) Süsleme bayrakları: Pek çok farklı boyutu bulunan, meydanlarda ve kutlama alanlarında özel günler için hazırlanan bayraklardır. Kişiye veya firmaya özel tasarlanmaktadır.
Bayrakların ve Flamaların Kullanım Alanları
Bayraklar ve bir bayrak çeşidi olan flamalar; genellikle kamu kuruluşlarında, siyasi partilerde ve özel işletmelerde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra spor alanın faaliyet gösteren kulüplerde de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bayrak ve flamalar hem masalarda hem de birden fazla sayıda bayrağın bir araya getirilmesiyle de kullanılmaktadır.
Bayrak ve flamalar kurum veya kuruluşların düzenlediği açılışlarda, organizasyonlarda ve tanıtım stantlarında da kullanılmaktadır. Logosunun ya da sloganının yer aldığı bir bayrak tercih eden firmalar, kurumsal yapısını ortaya koymaktadır. Bayrağını oluşturan firmaların marka bilinirliğini arttırması da muhtemeldir. Bu noktada bayraklar promosyon olarak dağıtılabileceği gibi firmaların çeşitli yerlerinde de kullanılabilmektedir. Masalarda, duvarlarda, direklerde, işletmelerin bahçelerinde ve birçok alanın dekorasyonunda bayraklara rastlanmaktadır.
Ülke bayraklarının kullanım alanı diğer bayraklara göre daha geniştir. Resmi kurum ya da kuruluşların yanı sıra ülke için önemli kişilerin ve şehitlerin cenaze törenlerinde tabutlarda kullanılmaktadır. Açılış törenlerinde Atatürk heykelleri üzerinde ve resmi yemin törenlerinde masalarda karşımıza çıkmaktadır.