Çamaşır Kimyasalları Nelerdir?
Çamaşır kimyasalları, çamaşır suyu, çamaşır deterjanları, çamaşır yardımcı yıkama kimyasalları, çamaşır yumuşatıcılarından oluşur. Sadece evde kullanıldığı düşünülse de çamaşır suyu hijyeni sağlamak amaçlı en büyük bakteri ve mikroplara karşı savaşçılardan bir tanesidir. Bu çamaşır kimyasalları koklanması durumunda solunum yollarını tahriş edebilir. Bu nedenle direkt olarak koklanmaması gerekir. Ayrıca kimyasal olduklarından başka bir kimyasal ile karıştırılarak kullanılması tepkime oluşturabileceği için ortaya zehirli gaz yayabilir. Bu çamaşır deterjanları çamaşırları yıkarken daha temiz olmasını, daha yumuşak olmasını, daha güzel kokmasını sağlar. Güzel kokular yayan bu çamaşır deterjanları üzerimize giydiğimizde daha güzel hissettirir. Ayrıca su ile çıkmayan lekeleri çok daha kolay bir şekilde bu çamaşır deterjanları sayesinde çıkarabiliriz. Çamaşır kimyasalları petrol türevli olduğundan doğa ile direkt olarak buluşturulması doğaya zarar verebilir. Suda çözünebildiğinden doğada hızlıca çözünebilir. Bu kimyasallar ile yıkanmış kıyafetler daha hijyenik ve temiz olacaktır.
Çamaşır kimyasallarının avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan kimselerin zarar görmemesi için bu kimyasalların çocuklardan uzak tutulması gerekir. Tüm kimyasallar hakkında bilgi sahibi olmamız bizi bir nebze de olsa olası zararlardan koruyacaktır. Bu yüzden edindiğimiz kimyasalların üzerindeki yazılara ve tehlike sembollerine dikkat ederek kullanmalıyız. Çamaşır kimyasallarının avantajlarını saymakla bitiremeyiz belki de. Çünkü bu kimyasalları sayesinde günlük hayatta belki de en çok kullandığımız eşyalardan birisi olan kıyafetlerimizi daha hijyenik daha temiz bir hale getiririz. Sadece temizlemekle kalmaz güzel kokularda verebilir. Ayrıca yumuşatıcı özellikleriyle kıyafetlerimizi daha rahat giyebiliriz. Çamaşır kimyasallarının faydalarının en önemlileri bunlardır. Tabi ki sadece bunlar değildir. Farklı özelliklerdeki bir sürü çeşit kıyafete hasar vermeden yıkama işlemi gerçekleştirebilir. Renkli kıyafetlerin renginin solmamasını sağlayabilecekleri gibi perde, koltuk kılıfı gibi çeşitli ev ürünlerini dahi çok güzel bir şekilde yıkanmasını sağlayabilir.
Çamaşır deterjanı renkli, sıvı deterjan, toz dejeterjan, klor bazlı sıvı ağartıcı, konsantre olarak size uygun olanını tercih edebilirsiniz. Zorlu lekeler için lekenin üzerine direkt olarak sürebileceğiniz Kosla Vanish Leke Çıkarıcı ile lekeleri çıkarabilirsiniz. Ayrıca kıyafetlerin güzel kokması ve yumuşaklık hissini kaybetmemesi için Çamaşır Yumuşatıcılarını kullanmanızı öneririz.
Çamaşırlarımızı Kaç Derecede Yıkamalıyız?
Pamuklu beyazların yıkanması hijyenik açıdan 60 derecede yıkanabilir. Eğer az kirli olduğunu düşünüyorsanız 40 derece de yıkayabilirsiniz. Beyazların kirli olanlarında ön yıkama da yapılmalıdır. Temiz ise beyaz olan çamaşırlarda ön yıkama tercih edilmemelidir. Çünkü bu çamaşırları yıpratacaktır. Renkli çamaşırların yıkanması ise 40 derecede yıkanırlar. Aşırı kirli olduğunu düşündüğünüz var ise ön yıkama yaptırabilirsiniz. Ancak çok aşırı kirli değilse renklerin solmaması için ön yıkama tercih etmemelisiniz. Hassas çamaşırların yıkanması 30 derecede yıkanabilir. Bu çamaşırların daha kısa sürede yıkanması gerekir. Çünkü olası durumlarda çamaşırlar zarar görebilir. Tüm bu detayları ezbere bilmenize gerek yoktur. Çoğu çamaşır makinesi üzerinde bu konular hakkında detaylıca bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kullandığımız Deterjanların Temizliğinden Emin miyiz?
Çamaşırları yıkamak için kullandığımız deterjanlar görünürdeki kirleri çok rahat temizleyebilmektedirler. Tabii ki bazı markaların deterjanları zor kirlerde, kiri söküp atamamaktadır. Bu deterjanların kullanılması tercih edilmez. Çünkü görünürdeki kiri bile çıkarmakta olan deterjan göremediğimiz bakterilerde ve kirlerde yeterli hijyeni sağlayacağından emin olamayız. Tabii ki de diğer deterjanlarda da bundan emin olmak kolay değildir. Bu nedenle en yaygın olarak kullanılan deterjanları tercih etmeniz genel olarak temiz yaptığı düşüncesine vardırabilir. Ancak her kıyafette %100 temizlik oranı olacak diye bir kaide yoktur. Ayrıca sadece yıkamaya değil yıkanan süreye de bağlıdır. Ayrıca leke bırakan maddenin cinsi de önemlidir.