Demlik, Çaydanlık ve Cezveler
Gündelik hayatımızda sıklıkla kullandığımız demlik, çaydanlık ve cezveler her geçen gün farklı tasarımları ile insanları adeta büyülemektedir. Evlerde, ofislerde, hastanelerde, restoranlarda kullanılan demlik, çaydanlık veya cezveler teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların hayatını kolaylaştırmadır. Fakat elbette çoğu klasik insanlar eski tip, demlik veya cezveleri tercih etmektedir.
Çaydanlık Modelleri
Çaydanlık, genellikle çay olmak üzere içecekleri yapmak ve servis etmek için kullanılan bir kaptır. Günümüzde ise çaydanlık modelleri fazlalaşmaktadır. Özellikle çelik, seramik veya camdan yapılırken, geçmişte bronz ve diğer metaller yaygın olarak kullanılmıştır. Bir çaydanlığın üç ana parçası vardır: Çayı içeren gövde; çaydanlığı tutmak için kulp ve içeceği dökmek için musluğu ve çoğu sıvıyı tutmak, ısıyı içeride tutmak ve çayı kirleten diğer parçacıkları durdurmak için bir kapağa sahiptir. Bazılarında ise çay yapraklarının bardağa girmesini önlemek için dâhili bir süzgeç bulunur.
Cezve Modelleri
İbrik veya cezve, Türk kahvesi demlemek için uzun saplı çömleğin adıdır. Cezve modelleri genellikle bakırdan yapılır, ancak paslanmaz çelikten, seramikten ve hatta gümüşten yapılabilir. Cezveler öncelikle üç malzemeden oluşur; pirinç, bakır ve paslanmaz çelik. Her malzemenin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır, ancak hepsi inanılmaz Türk kahvesi yapma yeteneğine sahiptir.
• Pirinç: Bu geleneksel altın tonlu metal biraz eskimiş görünebilir, ancak eski bir tarzın peşinde koşan bir mutfağın ortasındayken oldukça zarif görünebilir. Metal olarak pirinç paslanmaz ve genellikle bakırdan daha az aşındırıcıdır, bu nedenle uzun bir ürün ömrüne güvenebilirsiniz.
• Bakır: Bu metal de paslanmaz, ancak on yıllar boyunca paslanabilir. Bu nedenle, çoğu bakır tencere, ürün ömrünü uzatmak için içeride kalay ile kaplanmıştır.
• Paslanmaz Çelik: Modern, şık ve temizlenmesi çok kolaydır. Paslanmaz cezveler kesinlikle en uzun ömürlü malzemedir ve bulaşık makinesinde yıkanabilir.
Demlik Modelleri
((( Çoğumuzun aşina olduğu çay poşetlerini kullanmak yerine, tam yaprak dökmeyen çay yapraklarını demlemenizi sağlayan bir araçtır. Çay yapraklarını genellikle bir ağ top veya sepet içinde bir arada tutar ve yaprakların çayınıza girmesini engeller. Çay demlik modelleri ise birinci sınıf çay yapraklarının açılmasına ve genişlemesine izin vererek sizi tam lezzet potansiyeliyle ödüllendirir. ))) ( Bu ne demek tam olarak bu cümleleri rica etsem okuyabilir misiniz? Anlayamadım ben. ) Çay demlikleri farklı stil ve boyutlarda, mükemmel bir fincan çayı demlemek için eğlenceli ama basit bir araçtır.
Çaydanlık Bakımı
Birçok çay sever, çaydanlıklarını değerli bir eşya olarak görür. Hatta bazılarının bir koleksiyonu bile var. Neyse ki, çaydanlığınızı zaman içinde bozulmamış durumda tutmak için atabileceğiniz birkaç basit adım var. Her çaydanlığın eşit derecede lezzetli olmasını sağlamak için çaydanlık bakımlarını oldukça önemsemeniz gerekmektedir. Ayrıca lezzet haricinde çaydanlık bakımı sağlık açısından da önemlidir. Çaydanlık bakımında ise şu yöntemleri kullanabilirsiniz.
Öneriler;
• Demliğinizi kullandıktan sonra sıcak su ile durulayınız; sabun kullanmaktan kaçının.
• Demlik hala sıcakken dışını silin.
• Çaydanlığınızı asla aşındırıcı bir süngerle ovmayın; bunun yerine yumuşak bir bezle hafifçe silin.
• Kapak kapalıyken daima çaydanlığın içini kurumaya bırakın.
• Lekeleri ve halkaları önlemek için demliğinizde asla su veya çayı çok uzun süre bırakmayın.
• Çaydanlığınızı kaldırmadan önce tamamen kuru olduğundan (iç ve dış) emin olun ve mümkünse kapağını ayrı olarak saklayın.