Gazlı İçecekler
Yaz aylarında milyonlarca kişi tarafından tüketilen gazlı içecekler, serinletmek açısından büyük bir etki gösterir. Ancak sağlık için pek de sağlıklı oldukları söylenemez. Bilim insanlarının bulgularına göre asitli olan içecekler mideye oldukça büyük zararlar verebiliyor. Bu asitli içecekler özellikle gazoz, soda, meyveli içecekler ve kola olarak tüketiliyor. Özellikle kola en fazla tüketilen gazlı içecektir.
Gazlı içeceklerin direkt olarak mideye gittiğinde rahatsız ettiğini hissetmişsinizdir. Dolayısıyla bu içecekler fazla tüketildiğinde midenin büyümesine ve delinmesine neden oluyor. Hatta midenin olan dengesinin de bozulmasına neden oluyor. Ayrıca gazlı içecek içenlerin midesi şişer ama tokluk hissi daha geç oluşur. Bu da daha fazla kilo alınmasına neden olur.
Gazlı içeceklerin Zararı Var Mıdır?
Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz, bağımlısı olduğumuz gazlı içeceklerin birçok farklı zararı bulunmaktadır. Bunlar ilerleyen zamanlarda büyük sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Çünkü içlerine konan kimyasal tuzlar ürünün uzun süre bozulmamasını sağlar ama tüketen insanlara da ciddi zararlar verir. Aslında endüstriyel ortamda işlenmiş hiçbir ürünü tüketmemek ya da en az şekilde tüketmek gerekir. Gazlı içecekler de bunlardan en büyük hasarı verenlerdir.
Temelde gazlı içeceklerin verdiği hasarları şu şekilde sıralayabiliriz;
• Gazlı içecekleri tüketmek obezite olasılığını arttırır. Yapılan araştırmalar gazlı içecekleri içenlerin yüzde 70’inin obeziteye yakalandığını vurguluyor. Obezite olan hastalar da kalp krizi riskini yüksek oranda taşıyor.
• Gazlı içeceklerin bilinen en önemli zararı da dişleredir. Gazlı içeceklerin içinde bulunan asit dişlerin ciddi hasarlar almasına neden olur. Ayrıca içeceğin içerisinde bulunan şeker de dişlere oldukça büyük zararlar verir.
• Gazlı içeceklerin içerisinde bulunan şeker bir anda kandaki şeker oranını arttırır ve bu da şeker hastalığına neden olur. Ayrıca 40 dakika sonra da kişide kafein hazmı yaşanır. Dolaşım sisteminde fazladan şeker dolaşır ve vücutta yorgunluk görülmeye başlar. Alışan insanlar durumu fazla yadırgamazken, alışmayanlar da ciddi etkiler görülebilir. Her ne kadar vücut alışmış gibi görünse de ilerleyen zamanlarda şeker hastalığı riski daha da artar.
• Uzmanların yaptığı araştırmalara göre gazlı içecekler, kalp çarpıntısı ve kalp krizi risklerini de arttırır. Bu yüzden özellikle kalp rahatsızlığı olanların içmemesi gerekir.
• Gazlı içecekler de fazlaca BPA bulunmaktadır. Bu kansere sebep olan bir maddedir ve plastik şişelerin içerisinde de yer alır. Bu madde direkt olarak iç salgı bezlerine zarar verir. Bu da üreme sistemlerinin zarar görmesine neden olur. Ayrıca çocukların erkenden ergenlik dönemine girmesine neden olur.
• Gazlı içeceklerin diğer bir zararı da ciddi böbrek rahatsızlıklarına neden olmasıdır. İçerisindeki fosforik asit böbrek taşı oluşumuna neden olur.
Yukarıda görüldüğü gibi gazlı içeceklerin birçok farklı zararı bulunuyor. Ancak hiç mi yararı yok diyenler için elbette yararları da var. Ama sürekli olarak tüketen insanlarda bu yararlar görülmeyecektir. Bilinen en büyük yararı sindirim sistemini kolaylaştırarak kabızlık riskini düşürür. Çünkü karbonatlı ve asitli içecekler bağırsak hareketlerinin rahatlamasını sağlar. Ayrıca diyet için yapılan şekersiz gazlı içecekler de şeker oranı düştüğü için büyük sağlık sorunlarına neden olmaz. Bu yüzden çok içmek istiyorsanız şekersiz olanlarını tercih edebilirsiniz.
• 330 ml teneke kutu içerisindedir.
• Kolide 24 adet teneke kutu vardır.
• Bir kutu (330 ml) Coca-Cola light, 1 kalori (kcal)'den az enerji içerir.
Adet fiyatıdır