Metal Çatal, Bıçak, Kaşık
Metal çatal, bıçak, kaşık günümüzde her gün kullanılan mutfak eşyaları arasındadır. Her ne kadar farkında olunmasa da yemeklerin ayrılmaz parçalarıdır. Evlerde, ofislerde, otellerde, restaurantlarda kısacası yemek yenebilen her mekanda kullanılmaktadır. İster set halinde ister tekli olarak satın alınmaktadır. Genellikle misafirlerin bol olduğu bir ailede 12’li çatal, kaşık ve bıçak takımı tercih edilmektedir. Farklı boyutlarda metal çatal, kaşık ve bıçaklar mevcuttur. Tatlı yiyecekler için tatlı kaşıkları ve tatlı çatalları tercih edilmektedir. Bıçakların da pek çok farklı boyutları bulunmaktadır. Et, ekmek, meyve gibi ürünleri kesmek için farklı boyutlarda bıçaklara ihtiyaç vardır. Kullanım amaçlarına göre farklı boyutlardaki bıçaklar tercih edilmektedir.
Metal çatal, kaşık ve bıçakların günümüzdeki modern haline kavuşması ise uzun soluklu bir serüvendir. Yüz binlerce yıl önce insanlar yemeklerini pişirmeye başladıklarında yemeklerini yemek için sopa, hayvan boynuzları, deniz kabukları gibi malzemeleri kullanmaktaydı. İnsanın mekanik evrimiyle birlikte günümüzün modern çatal, kaşık ve bıçaklarının ilk hali üretilmiş oldu. 1500’lü yıllardan itibaren de sofralarda etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Yüzyıllar geçtikçe de çatal, kaşık ve bıçakların tasarımı yavaş yavaş modern görünüme kavuşmayı başarmıştır.
Metal çatal, bıçak ve kaşığın sofralardaki yeri
Metal çatal, bıçak ve kaşık ile kurulan şık bir sofra, yemeklerin lezzetine lezzet katmakta ve sofraları daha keyifli bir hale getirmektedir. Fakat şık bir sofranın kurulumunda bazı endişeler yaşanmaktadır. Sofra hazırlarken en çok endişe duyulan konulardan biri çatal, kaşık ve bıçak yerleşimidir. Özellikle kalabalık bir gruba verilecek yemeklerde, etkinliklerde, nişan ve düğün için kurulmuş sofralarda ‘metal çatal, kaşık ve bıçakların yeri neresi?’ sorusu kafa karışıklığına neden olmaktadır. Aslında bunun oldukça basit bir yöntemi vardır. Metal çatal, bıçak ve kaşıklar kullanım amaçlarına göre dıştan içe doğru yerleştirilmektedir. Çatalın tabağın soluna, kaşık ve bıçağın ise tabağın sağına gelmesi gereklidir. Tatlı çatalı tabağın ön kısmına ve sapı sola bakacak şekilde; tatlı bıçağı ise tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa bakacak şekilde çatalın yanına koyulmalıdır. Böylelikle uyumlu ve misafirlerin kolayca kullanılabileceği şekilde düzenlenmiş bir sofra kurabilmek mümkündür.
Metal çatal, bıçak ve kaşıkların insan sağlığına etkisi
Çatal, kaşık ve bıçaklar üretildiği malzemeye, saklama ve temizleme koşullarına bağlı olarak bazen zararlı mikropları ve zehirleyici maddeleri yenilen yemeklerle vücuda bulaştırmaktadır. Bu durumda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Plastik çatal, bıçak ve kaşıklar sıcak ortamda eriyerek besine geçebilmekte ve kansızlık, sinirlilik, kanamanın durdurulmasında güçlük gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Tahta kaşıklarda ise su, sıcak ve soğuk gibi faktörler kaşığın yüzey düzgünlüğünü ve yapısını bozmaktadır. Düzgünlüğü bozulan tahta çatal, kaşık ve bıçaklarda oluşan çatlak ve çizikler de yıkama sonrasında deterjan, gıda artıkları kalarak insan sağlığını tetiklemektedir. Ancak metal çatal, kaşık ve bıçaklar titiz kullanıldığı takdirde insan sağlığına zararı bulunmamaktadır. Mikrop üremesi, gıda artıklarının kalması gibi durumlardan dolayı hastalık bulaştırma riski oldukça düşüktür. Metallerin temizliği oldukça kolaydır. Bulaşık makinelerinde defalarca yıkanabilmekte ve tekrar tekrar kullanılabilmektedir.