Mutfak Temizliği
En büyük ihtiyacımız olan besin ihtiyacımızın giderildiği alan mutfaklarda kirlenmeye müsait birçok yer vardır. Mutfaklarımızda oluşan kirlilik sonrası yapılan mutfak temizliği ile bu kirler giderilmeye çalışılır. Mutfak temizliğinin faydaları arasında en büyük olan yemek hazırlanan ortamın temiz olması gelecektir. Yemek hazırlanan ortam hijyenik ve temiz olması gerekir. Yemek hazırlanan ortamda birçok malzemeleri koyduğumuz için bu ortamlarda bakterilerin olmaması gerekir. Mutfaklarda bulunan tezgâhlarda nemlenme olma olasılığı yüksektir. Musluktan gelen su ve orada yapılan yemekler sonucu kirlenme olasılığı yüksek olan bu tezgahlarda düzenli olarak temizlik yapılmalıdır. Yoksa çok sayıda bakteri orada üreyebilir, kirler sonucu çok pis gözükebilir. Ancak mutfak temizliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Çünkü yiyeceklerimizi orada bulundurduğumuzdan dolayı olası bir yanlışta kolayca zehirlenebiliriz. Sadece zehirlenme de olmayacaktır. Kirli besinler ile sağlığımızı bozabiliriz. Hijyensiz ortamda bulunan besinlerin ömrü de azalabilir. Ayrıca çay gibi besinlerin içerisinde haşereler üreyebilir. Bunun olmasını istemezsiniz.
Mutfak temizliğinin önemi, banyo ve tuvaletten sonraki en önemli temizliklerdendir. Çünkü besinlerimizin deposu olan mutfaklarda temizlik kendi sağlığımız için gereklidir. Orada bulunan besinleri kirli bir şekilde yediğinizi hayal ederseniz hijyen ve temizlik kurallarına daha çok dikkat edebilirsiniz. Yemek yapılan ortamda temizlik hem sizin hem de size gelen misafiriniz için önemlidir. Misafiriniz size geldiğinde mutfağı pis bir şekilde gördüğünde hijyenik olmadığına kanaat getirerek yemek yeme iştahı kaçabilir. Mutfakta hijyenin sağlanması hem düzeni sağlar yemek hazırlarken daha kolay bir şekilde malzemelerin bulunmasını sağlayabilirsiniz hem de mutfaktaki besinlerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Bu nedenle mutfak temizliğinin önemi ortaya çıkmıştır.
Mutfak temizliğinde hangi ürünleri tercih etmeliyiz?
Mutfak temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler diye bir liste yapılması gerekirse bu listenin en başında kullanılacak kimyasalların özenle seçilmesi gerekir. Çünkü hem fayans, tezgâh aşınması hem de orada bulunan besinlere olası temasında bizlerin sonradan o besinleri tüketiminde sağlığımıza zarar verebilir. Tüm bunların önüne geçebilmek için kimyasal seçimimize dikkat etmeliyiz.
• Lavabo Açıcılar
• Yağ Çözücü
• Kireç Çözücü
• Tuz Ruhu
• Çamaşır Suyu
• Bulaşık Deterjanı
• Cam Temizleyiciler
Buzdolabı nasıl temizlenir?
Mutfak temizliğinde yapılması gerekenlerden bir tanesi ise buzdolaplarıdır. Besinlerimizi barındırdığımız buzdolapları kirli olması durumunda aynı ortamda bulunan besinler hijyen açısından sağlıklı değildir. Bu nedenle buzdolaplarımızı da temizlemeliyiz. Ancak bunu yaparken buzdolabınıza zarar vermemeniz gerekir. Yaz sıcağında buzdolabınızın hasarlı olmasını istemezsiniz. Buzdolabını temizlerken içerisindeki besinlerin ve rafların çıkartılarak güzelce temizlenmesi gerekir. Ayrıca içini havalandırmanızda da fayda vardır. Tüm bunları yaparken buzdolabın fişini çekerek yapmanız tavsiye edilir.
Ocak ve fırın temizliği nasıl yapılır?
Bir diğer mutfak ürünü olan ocaklarda yağlı yemekler yapıldığından sık sık yağlanabilir. Hem kötü bir görüntü oluşturur hem de yiyeceklerin orada piştiğini düşünürsek hijyenik bir ortam olmadığın söyleyebiliriz. Bu nedenle mutfak temizliğinde ocaklarımızı da temizlemeliyiz. Ocağa bağlı olarak bulunabilen fırınlarda ise yine yemeklerin pişirilmesi gerçekleşir. Fırınların içerisinde yemek pişerken fırın yüzeyine yağlar sıçrayabilir ve orada beklemesi sonucu bu yağlar kuruyabilir. Bu ise tamamen hijyenden uzak bir davranıştır. Bu nedenle oralar yağ çözücü solüsyonlar kullanılarak temizlenmesi gerekir.
• Bir adet ürün 250 ml plastik şişededir.
• Ürünü kullanmadan önce şişenin kapağını açın, üzerindeki yapışkan kağıdı kaldırarak vaks dolguyu açıkta bırakın. Şişeyi baş aşağı gelecek şekilde çevirerek çatal bıçak sepetine veya alt rafa her hangi bir yere yerleştirin.