Şeker Nasıl Saklanmalıdır?
Şeker sadece çay ve kahve gibi içeceklerde değil, tatlı ve pasta çeşitlerinde de sıklıkla kullanılan bir ürün. Bu sebeple elinizi attığınız her an sağlıklı ve kullanıma uygun şekere erişmek mutfakta harikalar yaratmanın anahtarı sayılabilir. Tabii bunun için de “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusunun yanıtını bilmelisiniz. Hele de nemli iklim bölgelerinde yaşıyorsanız şekerin saklama koşullarına ekstra özen göstermeniz gerekebilir. Biz de bu yazımızda mükemmel tatlara imza atmanın ilk basamağı olan taze malzeme teminini sağlayacak saklama koşullarından bahsedeceğiz. Elbette şeker özelinde. Hazırsanız başlayalım.
Şeker için İdeal Saklama Koşulları
Şeker saklama koşullarını bilmek bu ürünün nemden ve kokudan uzak olmasını sağlar. Bilindiği gibi şeker, un ve tuz gibi beyazlar, aynı dolaba konan baharatların bile kokusundan kısa sürede etkilenir. Üstelik şeker, doğası gereği partiküllerini birleştirmeye ve sertleşmeye müsaittir. Bu katılaşma sorunu şerbet ve benzeri amaçlarda bir problem teşkil etmese de pasta yapımında veya ölçülü tüketmek gerektiğinde işinizi zorlaştırabilir. Dolayısıyla “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusunu tatlı pırlanta parçacıklarını kullanan herkes bilmelidir. Öyleyse kısa bir özetin ardından ayrıntılara geçmek faydalı olacaktır. Hazırsanız buyurun:
- Şekeri nemden ve kokudan uzak tutmalısınız.
- Şekeri kapaklı bir kavanozda saklamalısınız.
- Bu tatlı parçacıkları makul sıcaklıkta muhafaza etmelisiniz.
- Şekerleri güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.
Şekeri doğru bir şekilde muhafaza etmek onu daha uzun süre kullanmanıza katkı sağlar. Şekerler, günlük çay tüketimi ve diğer içeceklerdeki varlığının yanı sıra; aşureden kremaya, çörekten baklavaya kadar pek çok ürünün hazırlanmasında yararlanılan temel malzemedir. Çoğu kez yüksek gramajlarda alınan şeker, en sık kullanılan mutfak sarf ürünlerinin arasındadır. Buradan hareketle “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusunun yanıtını bilmek söz konusu ürünü daha uzun süre tasarruflu biçimde kullanmanıza olanak sağlar.
Plastik Kapları Değil, Cam Kavanozları Kullanmalısınız
Cam kavanozların daha sağlıklı olduğu hele de besin maddelerini saklamada etkili çözümler sunduğu artık herkesçe malum. Dolayısıyla şekerin de sağlıklı saklanması için bu kavanoz türleri tercih edilebilir. Cam kavanozlar şekerin içine zararlı maddelerin geçmesine de engel olur. Doğal saklama yöntemleri arasında sayılan cam kavanozlar, şekerin nemden ve kokudan uzak kalmasını sağlar.
Şeker Kavanozunun Ağzını Kapalı Tutmalısınız
İster günlük kahve tüketimi için ister tatlı çeşitleri için olsun, şeker kavanozunun ağzını mutlaka kapalı tutmalısınız. Ancak bu sayede şeker gibi hassas bir maddeyi dış etkenlerden koruyabilirsiniz. Bu sebeple alacağınız cam kavanozun aynı zamanda kapaklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Cam kavanoz kapakları genellikle metal veya ahşap materyallerden üretilebilir. Ayrıca yine kavanozun gövdesi ile uyumlu cam kapaklar da bu saklama kaplarını tamamlar. Kapaklar şekerinizin içine yabancı maddelerin düşmesini, karıncalanma problemini, nemlenmeyi ve daha pek çok sorunu ortadan kaldırmanın ilk basamağıdır. Bu sebeple “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusuna cevap olarak “Ağzı kapalı!” yanıtını verebiliriz.
Kavanozu Sıcaktan ve Nemden Korumalısınız
Saklama kabının üretildiği materyal ve kapağı kadar konumu da çok önemli. Şekerinizi cam ve kapaklı bir kavanoza koydunuz diyelim. Ürün hava alıyorsa veya yoğun güneş ışığınıza maruz kaldıysa pek de başarılı olacağınız söylenemez. Bu sebeple şeker için serin kilerler, dolap içleri, karanlık alanlar tercih edilmelidir. Sıcaklık ve nem şekerin erimesine ve mevcut forumunun bozulmasına sebep olur.
Şekeri Saklamak İçin Buzdolabı İyi Bir Seçim Değildir
Buzdolabı her ne kadar diğer gıda maddelerinin saklanması için doğru bir seçenek olsa da bu kaide şeker için geçerli değil. Buzdolapları şekeri soğuk bir ortamda muhafaza edecektir. Bu da aslında şekeri dışarı çıkardığınızda sıcaklık farkından ötürü bir nem oluşacağı anlamına gelir. Nemin de şekerin düşmanları arasında olduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla şeker stabil sıcaklıkta ve mümkünse oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusunun bir diğer yanıtı olarak “Oda sıcaklığında.” diyebiliriz.
Nemi Alması İçin Peçete veya Kağıt Havlu Kullanabilirsiniz
Karadeniz’den Akdeniz’e karasaldan ılımana kadar pek çok iklim türünün görüldüğü Türkiye’de elbette nemli bölgelerde yaşayan insanların da “Şeker nasıl saklanmalıdır?” sorusuna dair tereddütleri olacaktır. Nemli alanlarda şekeri saklamak için uygulayacağınız en güzel yöntem kavanozların içine nemi alacak maddeler koymaktır. Bu maddeler arasında peçede ve kağıt havlu gibi besinlerle temasında sakınca olamayan ürünleri sayabiliriz. Söz konusu ürünler, kavanozdaki ıslaklığı çekerek şekerlerin daha sağlıklı korunmasına imkân verir.
Kullanmadan Önce Ambalajını Yırtmamalısınız
Hem sargılı küp şekerler hem de toplu paketlenen ürünler için geçerli kaide, henüz kullanmayacaksanız erkenden ambalajı açmamanızdır. Pek çok şeker ambalajı ürünün aylarca rafta sağlıklı bir şekilde kalabilmesi düşünülerek hazırlanır. Bu nedenler eğer ihtiyacınız yoksa mümkün olan en uzun süre şekerin ambalajda kalmasını sağlayabilirsiniz.
Şeker Kabını Ağzına Kadar Doldurmamalısınız
“Şeker nasıl saklamalıdır?” sorusuna verilecek son yanıt ise “Geniş bir alanda.” olabilir. Çünkü şeker partikülerini sıkıştırmak bu ufak parçaların birleşmesine neden olur. Özellikle küp şeker kullanımında bu detay büyük önem arz eder. Partiküllerin yapışmaması için onlara hareket alanı tanımalısınız. Kavanoz veya saklama kaplarının yaklaşık 1/3’lük kısmını boş bırakmak bu konuda sizlere katkı sağlayacaktır. Ek olarak yoğun kokusu olan baharatlardan şekerinizi uzak tutmanız gerektiğini belirtmekte fayda var.
Sıkça Sorulan Sorular
Toz Şeker Bozulur mu?
Toz şeker gerekli saklama koşulları sağladığı takdirde yıllarca ilk günkü gibi kalacak besinlerdendir. Nem ve kokudan uzak kalan toz şeker yaklaşık 1-2 yıl boyunca bozulmadan formunu korur. Ambalajının açılması da saklama koşullarına dikkat edildiği sürece şekerin erkenden bozulmasına etki etmez.
Şekerin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?
Şeker bozulduğunda ilk olarak fiziksel görünümü ve kokusu değişir. Özellikle erime ve sertleşme şekerin bozulmaya başladığının ilk sinyalleridir. Öte yandan beyaz parlak tonların yerini krem rengi almış ise şekerin bozulmaya başladığı söylenebilir. Karınca ve küçük böceklerin varlığı da şekerin kullanılmayacak duruma geldiğini ifade eder.
Yorumunuzu bırakın