Temizlik ve Hijyen Nedir? Nasıl Yapılır?
Temizlik ve Hijyen günümüzde pandeminin ardından çok fazla sorgulanmaya başlamıştır. Sağlığımız için büyük önem arz eder hale gelmiştir. Corona virüs bizlere temizlik ve hijyen konusunda birçok şey öğretmiştir. Bu pandemi olmasa bile dikkat etmemiz gereken birçok hijyen kuralları vardır. Bu hijyen kuralları bizim bakterilerden uzak kalmamızı sağlar.
Bakterilerin küçük olup bizler tarafından görülmemesi bizi biraz temizlikten uzaklaştırmaktadır. Eğer ki mikroskobik olarak ellerimizde bulunan bu bakterileri görebilseydik daha dikkatli bir şekilde temizlik kurallarına uyardık. Bu bakterileri görüyormuşçasına temizlik ile uğraşmazsak ilerleyen dönemlerde hastalık kapma olasılığımız yükselir. Sizlerde bu temizlik ve hijyen kurallarına dikkat ederek daha sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz.
Peki temizlik ve hijyen kuralları nelerdir?
- Çöplerimizi ortalıkta bırakmayarak çöp kutusuna atmalıyız.
- Tuvalet ihtiyacımızı giderdikten sonra tuvaleti temiz bir şekilde bırakmalıyız.
- Grip ya da benzeri bir hastalığa yakalanırsak dışarı çıktığımızda maske kullanmalıyız.
- Dışarıdan eve geldiğiniz esnada ellerinizi yıkamalıyız.
- Tuvaletten çıktıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Bu yıkamayı yıkama şartlarına uygun bir şekilde yapmalıyız.
- Tuvaletlerde pisuvar koku giderici, ortam kokuları kullanabilirsiniz. Tuvalet fırçası ve diğer tuvalet temizlik fırçalarının temizliğine özen göstermeliyiz.
- Ortak kullanım alanlarında maske ile dolaşmalıyız.
- Diğer insanlar ile tokalaşırsak ellerimizi dezenfekte etmeliyiz.
- Bez yerine kâğıt havlu tercih etmeliyiz. Bakterilerin nemli ortamlarda yayılıp çoğaldığını unutmamalıyız.
- Ortak alanlarda kullanılan temizlik bezleri, temizlik kovalası ve mop paspasları kullanırken bir diğer dikkat etmemiz gereken husus mutfakta ve tuvalette kullanılan ürünleri muhakkak ayrı tutmalıyız. Örneğin tuvalet temizliğinde kullanmış olduğumuz temizlik bezi ile mutfak tezgahımızı silmekten kaçınmalıyız. Bunun içinde kullanmış olduğunuz ürünleri ayırt etmenizi sağlayacak farklı renk ürün tercihlerinde bulunabilirsiniz.
Bu kurallara dikkat edersek daha sağlıklı bir hayat yaşayabiliriz. Temizlik ve hijyen kuralları hayatımızın reddedemeyeceğimiz bir parçası olmuş durumdadır. Temizlik ve hijyen kurallarını anlattık peki temizlik nedir birazda bundan bahsedelim.
Temizlik ve Hijyen Ürünleri Nelerdir?
Temizlik ürünleri dediğimizde kişisel bakım ürünleri, mutfak temizlik ürünleri, banyo temizlik ürünleri gelir. Kullandığımız temizlik ürünleri alanına göre farklılık göstermektedir.
Temizlik Nedir?
Temizlik nedir sorununu cevabı, İnsanların bulundukları ortamı daha nezih bir hale getirmesi işlemine temizlik nedir. Sadece bulunulan ortamla kalmaz, vücudumuzu da temiz bir hale getirmek için çabalamalıyız. Temizlik ortamda veya ellerimizde bulunan kirleri pislikleri ortadan kaldırma çabasıdır. Ellerimiz kirlendiğinde yıkamalı, odamızda bulunan çöpleri, artıkları çöp kutusuna atmak temizliğin bir parçasıdır. Temizlik sayesinde hem daha düzenli ve bakımlı gözükürüz. Hem de daha iyi hisseder ve sağlımızı koruruz.
Temizlik nedir sorusunun bir diğer cevabı ise düzen sağlama diyebiliriz. Odamızı toparlarken yatağımızı düzenlememiz de aslında bir temizliktir. Görüntü kirliliğinin önüne geçmiş oluruz.
Aynı zamanda çalışma alanlarımızı da temiz tutmalıyız. Vaktimizin çoğunu işyerlerinde geçirdiğimizi düşünürsek çalışma masamızı, sandalyemizi, alanlarımızı vs temiz ve düzenli tutmak hem sağlığımızı korumamıza yardımcı olur hem de iş ortamımızda daha rahat, huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmamızı sağlar.
Kirlilik çeşitlerini sıralamak gerekirse eğer şöyle sıralayabiliriz.
- Görüntü Kirliliği
- Gürültü Kirliliği
- Toprak Kirliliği
- Hava Kirliliği
- Su Kirliliği
Bu kirliliklerin giderilmesi aslında birer temizlik sayılır. Bu nedenle kirliliği sadece çevre kirliliği olarak algılamamak gerekir. Sizlerde bu kirliliklere sebebiyet vermezseniz doğamız için güzel adımlar atmış olursunuz.
Temizlik yapacaksanız eğer sizlere birkaç tavsiye verelim. Bu temizlik adımlarını uygulayarak daha nezih ortamlarda yaşayabilirsiniz.
- Bulunduğunuz ortamı (otel, ofis, okul, restoran vb.) havalandırın.
- Odanızda bulunan eşyaların üzerindeki tozları alın. Bunlar ciğerlerinize yerleşerek sizlere zarar verebilir. Mikrofiber bezler daha fazla tozu içine hapsettiği için toz alırken kullanmanız toz alma işleminizi hızlandıracaktır. Toptan mikrofiber bez sayfamızdan alabilirsiniz.
- Yerleri süpürmek, yerlerdeki toz taneciklerini almak sizlere daha güzel bir ortam sunacaktır. Yer temizliğinde çift kovalı temizlik arabası kullanarak temizliği verimli hale getirebilirsiniz.
- Yatağınızın çarşafını değiştirin. Yataklar üzerinde birçok bakteri bulunur.
- Banyo ve tuvaletlerin yıkanması bakteri yuvalarının oluşmamasını sağlar. Haftada en az 1 kere banyonuzu ve tuvaletinizi temizleyin. Banyo ve tuvalet temizliğinizde cif, çamaşır suyu gibi ürünler kullanabilirsiniz. Tuz ruhu ve porçöz kullanılacak ise başka temizlik maddesi ile karıştırmadan, sadece birini kullanmanız önerilmektedir. Aksi durumda içerisinde bulunan bileşenler birbirleri ile etkileşime geçerek sağlığınıza zarar verir.
- Yer silme işlemi yerleri süpürdükten sonra yapmanız mantıklıdır. Bu sayede yerlerde oluşan lekeleri kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz.
- Camları silmek diğer işlere göre daha zor olsa da mümkünse bunu da ara sıra yapmanızda fayda olacaktır. Ayna silme işlemini de camsil kullanarak camda oluşan lekeleri giderebilirsiniz.
Hijyen Nedir?
Hijyen nedir sorusuna cevap vermemiz gerekirse sağlığa zararlı olduğu düşünülen ortamlardan sakınmak için alınan önlemlere hijyen denir. Hijyen ile sağlığımızı korumak için olumlu adımlar atmış oluruz. Temizlik önlemlerinin tümüne hijyen denilebilir. Bu hijyen sadece görünür kirlenme işlemleriyle yeterli kalmaması gerekir. Örnek vermek gerekirse çamaşırları sık sık değiştirmek de bir hijyen örneği olduğu gibi sabah uyandığımızda elimizi, yüzümüzü yıkamamız da bir hijyen örneğidir. Bu hijyenik davranışlar sayesinde hastalanma riskimizi en aza indirmiş oluruz. Günümüz koşullarında Corona virüs etkisiyle bu hijyenik hareketlere daha fazla dikkat eder olduk. Bu sayede hastalıklardan korunmak için bilinçli bir hale gelebildik. Sadece beden temizliği ile sınırlı kalmayıp bulunulan ortamı da hijyen koşullarına göre düzenlemek de bu davranışlara dahildir.
Özellikle fabrika, okul, hastane gibi tuvalet ve banyonun birçok kişi tarafından ortak kullanıldığı alanlarda hijyene özellikle dikkat edilmelidir. Kullanmış olduğumuz tuvalet kağıtları, peçeteler, kağıt havlular, tuvalet fırçaları gibi sürekli ortamda bulunan ve kullanılan ürünleri kapalı bir şekilde muhafaza etmek oldukça önemlidir. Bu tarz ürünleri kapalı aparatlarda kullanmak ortamda oluşabilecek bakteriler ile temasımızı azaltmakta ciddi yardımcılarımızdır.
Peki Hijyen kuralları nelerdir? Gelin beraber bakalım.
- Sabah uyandığımızda elimizi yüzümüzü yıkamak
- Metro, otobüs, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra dezenfektan, kolonya gibi elimizi dezenfekte etmek
- Ev ve çalışma ortamlarımızın ortam ve yüzey dezenfeksiyonunu sağlamak
- Lavabodan sonra elleri yıkamak, tabi ki sabunla beraber yıkamak
- Sık sık duş almak
- Gündelik rutin edinerek diş fırçalamak
- Yemek yemeden önce veya yemek hazırlamadan önce ellerimizi sabunla yıkamak
- Kalabalık ortamlarda maske kullanıma dikkat etmek
Bu hijyen koşullarına dikkat eden kişiler kendi sağlığını diğer insanlara göre daha güvenli bir şekilde korumuş olacaktır. Hijyenik olmak size bir şey kaybettirmez aksi takdirde sosyal statünüz gözle görülür şekilde artacaktır.
Bu hijyen kuralları bulunulan konuma göre şekillenebilir. Örneğin iş yerinizde farklı hijyen kuralları geçerliyken ev ortamında farklı hijyen kuralları geçerlidir. Bunları sizin nerelerde bakteri yoğunluğu olduğunu hesaplayarak düşünmeniz doğrultusunda karar vermeniz gerekir. Genel olarak belirli bir hat vermek gerekirse şöyle düşünebilirsiniz. İnsanların en yoğun bulunduğu temas alanlarının en fazla olduğu ortamlardan uzak durmanız gerekir. Veya onların bulunduğu ortamlarda temas alanlarına temasınızın ardından kendinizi ve ortamı dezenfekte etmeniz gerekir. Örneğin asansör tuşları herkesin dokunduğu tuşlardır. Ya da otobüs içerisinde destek almak için dokunduğumuz otobüs direkleri de buna örnektir. Hijyen nedir sorusunun asıl cevabı buradadır. Temas alanının en az olduğu yerlerden ilerlemek her zaman en güvenlisidir. Sizlerde bu yöntem ile kendi hijyeninizi sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bakterilerin nemli ortamlarda yayılmasının daha kolay olduğunu unutmayın. Bu nedenle elbiselerinizi, havlularınızı nemli kalacak bir şekilde bırakmayın. Orada bulunan nem bakterilerin, küflerin üreyebilmesi için en uygun ortamı oluşturacaktır. Bu nedenle elbiselerinizi yıkadıktan sonra kuruması için asmanız en doğrusu olacaktır. Havlunuzu kullandıktan sonra hava alacak şekilde bulundurmanız sizin için daha hijyenik olacaktır. Kullanmış olduğunuz temizlik bezleri ve mopları nemli bırakmamak bir sonraki kullanımınızda bakteri dağılımını azaltır.